Lite glutenfritt
Kok-ihop bröd
Dock så hade jag lovat styvdottern en omgång med hennes favoriter: glutenfria tekakor. Då hon sedan småbarnsåren är diagnostiserad med celiaki (glutenintolerans) är hennes bröd, och övrig mat också för den delen, alltid lite av en utmaning. Då det är själva glutenproteinet som ger spänsten och bindningen i degen. Men det finns lösningar på detta, även om dom inte är tipp-topp så fungerar det helt ok och tjejen blir nöjd. Vilket ju är det viktigaste. Receptet är enkelt och smärtfritt och bara att klicka ut på plåten.
Glutenfria tekakor
Det sista som bakades under gårdagen var en tårtbotten. Då maken jobbar sista passet på torsdag vill han gärna tacka för sig med en tårta och den har jag fått i uppdrag att knåpa ihop. Och då jag har blivit inspirerad av andra bakbloggar har jag lärt mig att den ska göras i steg om tre.
Dag 1: Baka tårtbotten och frysa in
Dag 2: Dela bottnen, fylla och in i kylen
Dag 3: Spackla och dekorera
Dag 4: Enjoy!
Så as we speek håller jag på med fyllningarna, dom står i kylen och gottar till sig.
Dessutom så kände jag att jag ville testa ett tårtbotten recept som jag läst mycket om, tre lika. Det går alltså ut på att man skippar alla deciliter mått utan bara tar lika delar utefter äggen. Tre glas, ägg i det ena och sedan socker och mjöl i de två andra lika högt. Ögonmått. Och jösses så fin smeten blev! Alldeles mjuk och fluffig, som luft! Den gräddades fint också. Vidare recensioner måste ju av förståliga skäl vänta. Får väl bara hoppas att den fortsätter att vara lika sammarbetsvillig som hittills.
Tre lika delar