Ljuvlig äppelsmulpaj
Då vi igår hade finfrämmat var det dags att svänga ihop en äppelsmulpaj. För något år sedan fick jag tag i det godaste receptet jag provat i en ICA Buffé tidning! Hittills har alla jag bjudit den på bara gett beröm och så också igår! Jag bara älskar kombinationen av sött och salt, MUMS! Vi brukar servera med vaniljsås, men nästa gång kanske vi skulle prova på lite vaniljglass. Här kommer iallafall receptet!
Ingredienser
Fyllning:
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen
Smuldeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt
Till servering:
vispad grädde
vaniljsås
glass
Fyllning:
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen
Smuldeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt
Till servering:
vispad grädde
vaniljsås
glass
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smuldeg: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
- Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
- Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Foto från ICA Buffé

MMMMMMuuuummmmsssiiggt var det =)

Ja det var den godaste äppelpaj som jag ätit!! :O)