Sista blogginlägget innan flytten
Ska dock bli skönt att få bort så mycket kartonger som det går! Så att det kan gå och städa lite normalt igen. Men ett steg i taget. Och nu står det matsäck på turordningen.
By the way så har jag fått jobb i Östersund! :-)
1 KOMMENTARER | Livet | 2012-05-31 @ 09:57:12
Händelserik onsdag
Då maken jobbar innom kriminalvården, var det deras emblem som skulle pryda tårtan, och en text hade jag tänkt. Emblemet var klart innan jag for, men inte texten. Som tur var insåg jag när jag kom hem att jag hade haft huvudet under armen och helt tänkt fel angående storleken på tårtan så någon text fanns det inte utrymma för. Tack och lov! För då hade jag fått suttit uppe hela natten!
Men jag kände verkligen att jag var trött för oj vad stökig jag var i köket! Florsocker överallt! Maken som sympatisatt uppe med mig bara skrattade. Jag måste jobba lite på att få lite mer ordning och reda tror jag, men övning ger färdighet. Resultatet blev iallafall bra och jag är nöjd, så gott som. Jag sa att hans kolleger får ha lite överseende med min övertrötthet.
Kriminalvårdstårta med hallonmousse och daimfluff
0 KOMMENTARER | Bakning | 2012-05-24 @ 15:23:50
Lite glutenfritt
Kok-ihop bröd
Dock så hade jag lovat styvdottern en omgång med hennes favoriter: glutenfria tekakor. Då hon sedan småbarnsåren är diagnostiserad med celiaki (glutenintolerans) är hennes bröd, och övrig mat också för den delen, alltid lite av en utmaning. Då det är själva glutenproteinet som ger spänsten och bindningen i degen. Men det finns lösningar på detta, även om dom inte är tipp-topp så fungerar det helt ok och tjejen blir nöjd. Vilket ju är det viktigaste. Receptet är enkelt och smärtfritt och bara att klicka ut på plåten.
Glutenfria tekakor
Det sista som bakades under gårdagen var en tårtbotten. Då maken jobbar sista passet på torsdag vill han gärna tacka för sig med en tårta och den har jag fått i uppdrag att knåpa ihop. Och då jag har blivit inspirerad av andra bakbloggar har jag lärt mig att den ska göras i steg om tre.
Dag 1: Baka tårtbotten och frysa in
Dag 2: Dela bottnen, fylla och in i kylen
Dag 3: Spackla och dekorera
Dag 4: Enjoy!
Så as we speek håller jag på med fyllningarna, dom står i kylen och gottar till sig.
Dessutom så kände jag att jag ville testa ett tårtbotten recept som jag läst mycket om, tre lika. Det går alltså ut på att man skippar alla deciliter mått utan bara tar lika delar utefter äggen. Tre glas, ägg i det ena och sedan socker och mjöl i de två andra lika högt. Ögonmått. Och jösses så fin smeten blev! Alldeles mjuk och fluffig, som luft! Den gräddades fint också. Vidare recensioner måste ju av förståliga skäl vänta. Får väl bara hoppas att den fortsätter att vara lika sammarbetsvillig som hittills.
Tre lika delar
0 KOMMENTARER | Bakning | 2012-05-22 @ 17:35:09
Nyttig måndag
Vi bestämde mötesplatser längsvägen där han skulle möta mig med vattenflaskan! Detta var kanon, för annars hade jag nog verkligen gått under då solen sken som sjutton! Dessutom gick det ju bra att ha med sig hunden ungefär halvvägs och sedan kunde han hoppa in i bilen med maken.
Oj oj vad tungt det var! Segt och svårt att hålla motivationen till att faktiskt röra sig framåt! Haha
Men så vid Brunneby musteri mötte jag maken med hunden och då kände jag att nu får det banne mig vara nog! Inte ett steg till! Så jag slutade på 95 minuter. 14 km blev det. Lite besviken är jag, men nu är det klart iallafall. Får satsa på snabbare tid nästa gång! Om det hinner bli någon nästa gång vill säga.
Sommaren 2011
0 KOMMENTARER | Träning | 2012-05-21 @ 18:22:16
Meditation i trädgården
Idag var jag dessutom på lite extra filurhumör så ett gäng spröda nesslor kom också med i fångsten hem. Tanken var nässelsoppa. Som jag aldrig varken smakat eller gjort. Men folk drar ju starka kopplingar till spenatsoppa så det är ju kul att testa på. Så nu ligger detta gröna fina i durkslag på bänken och tanken slår mig: vad gör jag nu? Ska jag skölja och koka av dom nu? Eller ska jag vänta till imorgon då de ska tillagas? Ska jag bara skölja av och rensa? Förvara i kylen eller på bänken? Kommer dom bli trista? Överallt i kokböckerna står det bara om att de tillagas direkt vid plockning, och det fungerar inte så bra i vårt schema. Vi får väl se hur det blir...
Inte bara nässlor följde med i bilen utan också en stor härlig krusbärsbuske! Den växte lite avigt på en stig ned mot skogen bakom deras ladugård. Svärmor var inte så intresserad av den, men det var jag! (Trots att vi ska flytta och jag vet att det bara blir ännu mer att få plats med i det redan fulla flyttlasset) Visst att vi bara hade kunnat ta ett litet skott eller gren eller något annat pluttigt, men jag vill ha en gamla känslan av att trädgården funnits i 100 år och inte sjutton orkar jagt vänta så länge :-P Nej! Tur att jag har en så fin karl som kunde spetta sig igenom den hårt pressade jorden så vi kunde få hem den. Har satt den i en lite (?) förliten kruka, men det var det bästa jag kunde göra nu inför flytten. Väl i Östersund får den åka ner i trädgården. Om den överlever vill säga. En chansning som vi hoppas går vägen. Dessutom fiskade jag upp lite gullvivor som så fint pyntar vår entré nu.
Rabarberplantan som växer vid en ödetomt nära där vi bor nu ville dock inte maken att vi skulle ge oss på. Jag känner mig busig och menar varför inte? Men nope! Däremot har han lovat mig att vi ska köpa en planta efter flytten. Okej då, säger jag och tänker att vi då samtidigt lika gärna kan få med oss både vinbärsbuskar och lite andra härligheter hem :-) Det ska nog bli alla tiders. Jag ser nämligen framför mig hur vår lilla radhustomt ska förvandlas till en himmelsk oas av bär, frukter och grönsaker. En och annan blomma också såklart. Men just nu är jag helt insnöad på sådant man kan odla och skörda frukterna av, så att säga.
Undra hur trädgården där ser ut nu?
Krusbärsbuske
1 KOMMENTARER | Trädgård | 2012-05-15 @ 21:59:51
En färgklick i köket
Och nu så sitter jag dels och gnäller över mina onda höfter. Jag tränar ju efter ett schema från iForm och dagens pass var en löptur på 90 minuter! Gick förvånandsvärt bra, blev faktiskt tvungen att stanna och gå flera gånger p.g.a att Zorro såg lite för sliten ut :-P. Fast visst, de sista 30 minuterna blev det ett par pauser för mina höfter. Kanske vore det bra med ett par nya skor som passar långdistanser lite bättre, eller också är det bara lite ovana från min sida. Hur som. Klart är det och nu slappar jag i soffan.
Jag leter nämligen också efter lite inspiration till vår grillkväll som stundar i slutet på maj. Min älskade vän kallade det för: en sorgens fest eftersom vi ska flytta. Men jag vill mer se det som ett hejdå kalas. Så nu söker jag efter lite goda recept, på något bröd kanske, och goda sallader. Vi har sagt att folk får ta med sig vad de vill dricka och grilla själva och resten fixar vi. Lite lagom ambitiöst eftersom makens flyttlass går bara ett par dagar senare. Så jag har beställt vackert väder så att vi kan picknick fika utomhus. För innomhus är det ju ganska mycket kartongliv, inte så glamoröst kanske..
Maken säger att jag inte ska engagera mig för mycket eftersom vi har ganska många andra bollar i luften, men jag tycker det är så himla roligt! Och dessutom är jag mer sugen på att bara ordna något snyggt och gott med enklare medel, bara man lägger manken till så kan ju det mesta förgyllas med det lilla extra. Och att baka ser ju inte jag direkt som något jobbigt och dessutom så får jag assistans under dagen med förberedelserna (av samma vän som nämns ovan)
Bara det inte regnar! Hur gör vi då?
3 KOMMENTARER | Livet | 2012-05-13 @ 16:31:49
Dagen efter bemärkelsedagen
Jag minns så väl dagen innan jag skulle fylla 16. Åldersnojan började redan då för mig. För poletten att dagen aldrig kommer åter slog verkligen ned i mig då. Precis som att jag aldrig någonsin mer kommer att vara 27 den 9 maj igen. Jag kommer ihåg att jag la mig ned på sängen med armarna under huvudet och bara var 15 för sista gången. Oj så länge sedan det är nu, men känslan är fortfarande den samma. Jag lutar mig bakåt och summerar året som har gått. Vad har jag gjort? Vad har jag uppnått? Och vart är jag påväg?
Jag önskar så att jag vore en optimistisk person som bara kan rycka på axlarna åt det tråkiga som sker, men jag kan inte det. Utan skiten liksom sätter sig fast, som vore jag ett flugpapper. Jag vet att jag måste lära mig att skaka av mig och inse att jag inte kan kontrollera allt som sker, men det är tyvärr lite lättare sagt än gjort.
Så det tror jag ska bli vad jag ska jobba på under detta år. Hakuna Matata, no worries.
I Östersund börjar det nya! Åh vad jag längtar!
Tjusiga blommor jag fick av min söta familj för att fira att jag blivit ett år äldre och visare.
1 KOMMENTARER | Livet | 2012-05-09 @ 19:26:39
Ljuvlig äppelsmulpaj
Fyllning:
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen
Smuldeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt
Till servering:
vispad grädde
vaniljsås
glass
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smuldeg: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
- Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
- Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Foto från ICA Buffé
2 KOMMENTARER | Bakning | 2012-05-06 @ 16:53:21
Blogkeen
0 KOMMENTARER | Livet | 2012-05-05 @ 22:12:59
Käka asfalt!
MEN det var konstant motvind, och inte lite heller! Benen kändes tunga och andningen ville inte riktigt fungera optimalt. Sådant gör mig sur! Den senaste tiden har det känts som att jag har lite svårt att verkligen pressa på, svårt med motivationen.
9,5 km lyckades jag iallafall tugga mig igenom varav mycket var asfalt. 1 timme. Rätt ok. Får väl mest se det som lite slaskmil. Det är ju nyttigt ändå. Bara att kämpa vidare!
2 KOMMENTARER | Träning | 2012-05-05 @ 14:49:11
Valborgsmässoafton
Dagen gick till lite fiske, tyvärr lyckades vi inte få med oss något mer än sjögräs och tång upp på land. Men det var lika mysigt för det. Zorro stormtrivdes där han skuttade omkring i vattnet och busade, men om pinnen som kastades kom lite för långt ut var han inte intresserad av att hämta den! Nepp minsann! Till magen men inte längre! Det övades också flitigt på att kasta macka, vilket var svårare än beräknat.
Middagen bestod av grillad flintastek till köttisarna och veg. schnitzel pour moi! Då jag inte så ofta äter halvfabrikat i min vardag längre smakade det riktigt gott. Grillat smakar ju alltid gott! Fööör gott! Men men. Kanske hjälpte följande kubbmatcher till att bränna lite middag, kanske inte eftersom man står mest still. Trevligt var det ändå.
Framåt kvällningen sa vi hejdå till min mamma och hennes karl för att bege oss till valborgsbrasan som skulle hållas ett par km längre bort. Och eftersom karl jobbade 1 maj skulle vi åka hemåt direkt efter den.
Tyvärr bestämde sig Zorro för att han älskade sin egen röst mer än något annant och vägrade sluta skälla och skutta runt när vi väl kom fram till brasan, så han fick avnjuta utsikten från sin bur i bilen istället. Går ju inte och ha en sådan vildbatting runt sig med alla andra familjer och hundar! Ibland går det utmärkt, men då var han nog lite extra uppjagad av att det hade varit så mycket nytt under hela dagen. Han hade ju inte kunnat slappna av så som han brukar göra här hemma.
Jag blev lite varm i hjärtat av att se brasan och att få kunna se den tillsammans med min familj. För nu eftersom vi ska flytta om drygt en månad är det ju inte så troligt att det blir några mer såna chanser. Så jag passade på att ta ett ordentligt farväl av det gamla!
Sov som en klubbad säl den kvällen!

Fina utsikten vid fisket

Brasan före

Brasan efter, från bilen på väg hem
1 KOMMENTARER | Livet | 2012-05-02 @ 19:54:00
En helg fylld av bröd!
Då bonusgrabben har haft övernattningsgäst hela helgen tänkte jag att jag skulle testa något lite lättare, utan frön och grovt mjöl. För man vet ju aldrig vad andra barn är vana att äta. Så det fick bli ett havrebröd med vetemjöl. Kände att jag inte helt kunde göra bara vitt bröd. Men det som är så tacksamt med havre är ju att det inte syns! Så grabbarna grus la ingen notis till att det fanns några lite mer nyttigheter i det :-) Och mannen och jag gillade det skarpt också. Så det får nog gärna bli en repris framöver.
Havrebröd
Men då jag ändå var lite varm i kläderna passade jag på att slänga ihop ett rågsiktsbröd med flingsalt. Jag upplevde att det var ganska svårt att få till degen bra. Men sedan så är ju jag också ganska värdelös på detta med jäsning, det känns liksom aldrig som det blir så speciellt bra. Och jag förstår inte riktigt vad jag gör för fel. Men jag antar att övning ger färdighet och jag tycker det är tok för roligt för att bara lägga av. Nygräddat var det tokgott (!) men när det fått svalna av, nja, inte min favorit tyvärr.
Rågsiktsbröd
Och så slutligen ett av mina favvos! Gjorde det första gången för ett par år sedan och sen dess har det blivit ett par omgångar. Otroligt tacksamt bikarbonatsbröd som passar guld till grillkvällar eller liknande. Dock har jag inte riktigt blivit nöjd med utseendet alla gånger, lite för platt och litet liksom. Så nu passade jag på att trixa lite med receptet, skopade i en tsk bakpulver och ökade på mjölmängden lite och nu tycker jag att det blev kanon!! Brödet skulle med som tilltugg på vårt valborgsmässofirande och det blev mycket uppskattat. Känns bra.
Olivbröd med rosmarin och flingsalt
0 KOMMENTARER | Bakning | 2012-05-01 @ 16:13:58